24.8.17

Haluatko laihtua? Onko sinulla alle 4-vuotias lapsi?


Kannatko edelleen raskauskiloja mukanasi vaikka synnytyksestä on kulunut jo hetki? Tuntuuko siltä, että kilot eivät lähde vaikka miten yrität karistaa ne? Ei hätää! Minulla on siihen ratkaisu. Se on edullinen. Se on helppo. Ja sen saa kuulumaan osaksi arkea. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Sitä se ei ole. Tarvitset vain kunnon kävelykengät, lapsen ja kantoliinan tai ergonomisen kantorepun. (Huom! Baby Björnin rintareppu ei sovi tähän tarkoitukseen). Jos kantoväline puuttuu niin esim. Facebookin kantovälinekirppis on erinomainen paikka aloittaa sen etsintä.

Miten ne kilot sitten saa lähtemään? Aina kun olet lähdössä ulos lapsen/lasten kanssa ota kantoväline käyttöön ja jätä vaunut/rattaat kotiin. Oli se sitten puistoon, päiväunille tai kauppaan tai mihin vaan, missä liikut lapsen kanssa. Lapsi kantovälineseen ja vain liikkumaan. Äkkiä alkaa lihakset vahvistumaan ja läski karisemaan, kun jatkuvasti kantaa omien kilojen lisäksi ylimääräistä painoa. Ja parasta on, että lapsi saa tankata läheisyyttä. Kuka ei tahtoisi saada lämpöä ja kosketusta varsinkin, jos sitä saa vielä omilta vanhemmilta. Kantaminen ei ole vaikea, toki liinalla sitominen vaati harjoittelua ja rutiinia (esim YouTubesta on erinomaisia videoita, linkit löytyy kantoliinayhdistyksen sivuilta), mutta erilaisia sidontoja oppii melko nopeasti. Mikäli taas päätyy hankkimaan kantorepun niin tärkeää on löytää itselleen sopivat remmien asetukset. Hyvän kantamisen tunnistaa siitä, että lapsi viihtyy, näkee ympärilleen ja kantaja ei huomaa lapsen painoa. 

Moni on kokeillut kantamista, mutta muutaman kerran jälkeen luovuttanut ja todennut, että tämä ei olekaan meidän juttu. Miksi näin? Yksi suurin syy on, että lihakset eivät ole vielä tottuneet kantamiseen. Sitä voisi verrata kuntosalilla käynnin aloittamiseen. Ensimmäisillä kerroilla kaikki lihakset huutavat hoosiannaa ja joka paikkaan särkee, mutta harjoituskertojen lisääntyessä kipu häviää ja nautinto jää. Toinen syy on, että kantoliinalla sitominen tuntuu liian monimutkaiselta tai kantorepun säädöksiä ei saa sopimaan omaan kehoon. Tämä taas aiheuttaa turhautumista ja kantamisen ilo jää täysin löytämättä. 
Jos ei yritä niin ei voi onnistua!


Minä itse löysin kantamisen vasta kuopuksen kanssa. Koko vauva ajan hän huusi yksin olleessa ja  halusi olla vain sylissä, Nukutusmaratonit tapahtuivat sylissä kantaen. Joka ilta, päivän kantamisen jälkeen, minun käteni kramppailivat ja selkään sattui. Ei ole mitenkään ergonomista kantaa lasta montaa tuntia päivässä pelkästään käsien varassa. Kun joku ehdotti kantovälinettä niin olin melko skeptinen koko asiaa kohtaan. Mutta se luultavasti pelasti minun selkäni ja antoi uutta puhtia pitää lasta sylissä. Mies tokaisi nähdessään kantorepun, että mitä hömpötyksiä minä taas olen keksinyt. Nykyään reppu on aina autossa mukana ja miehellä lapsi repussa, kun liikutaan yhdessä. Tätäkin tekstiä kirjoitan samalla kun kuopus nukkuu liinassa. Pystyasento helpottaa nuhaista känkkäränkkää.

Haastan kaikki lukijat (ainakin kokeilemaan) kantamaan ylimääräiset kilot pois! Otatko haasteen vastaan?

P.s Myös yli 4-vuotiasta lasta voi kantaa. Minulla vain ei ole kokemusta siitä.

P.s.s Kuvia lainattu kuvapankista, kantoliinayhdistyksen, boopbaby ja babyslingsandcarriers sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti